Calendar

Filmvisning: Return of the Atom (2015, 110 min)

Datum: 2017-03-21
Tid: 18.30 - 20.20
Plats: Bildmuseet
Evenemanget vänder sig till: studenter - allmänheten - anställda

Den här tisdagkvällen visar vi dokumentärfilmen Return of the Atom av Mika Taanila och Jussi Eerola (2015, 110 min) som en del av programmet till utställningen Perpetual Uncertainty. Språk: engelska. Fri entré - välkommen!

Finland var det första landet i västvärlden som gav tillstånd att bygga ett nytt kärnkraftverk efter Tjernobylkatastrofen 1986. OL3 i Euraåminne (Eurajoki) började byggas 2004 och skulle färdigställas på bara fem år, men projektet har stött på problem och förseningarna har blivit många. Senaste uppgiften är att det ska tas i bruk 2018.

Return of the Atom är en dokumentär men har också beskrivits som en svart komedi och satir över den komplicerade processen. Under mer än ett årtionde har Mika Taanila och Jussi Eerola följt bygget av OL3. Det finns knappast något kärnkraftsmotstånd i det närliggande samhället, vilket skapar en speciell stämning bland lokalbefolkningen och lämnar utrymme för paranoida scenarier.
Se trailern: Trailer: https://vimeo.com/141028400

Språk: Engelska, Tyska, Finska, Franska, Polska, Ryska
Text: Engelsk. Tack till Deckert Distribution

Filmvisningen är en del av programmet till utställningen Perpetual Uncertainty / Samtida konst i atomkraftens tidsålder. Den samlar konstnärer från Europa, Japan, USA och Australien som undersöker erfarenheter av atomkraft, radioaktivt avfall, strålning och den komplexa relationen mellan kunskap och mycket långa tidsperspektiv. Hur kan man förstå och visualisera halveringstiders svindlande tidsperspektiv? Hur kan vi arkivera och kommunicera kunskapen om radioaktiviteten från generation till generation hundratusentals år in i framtiden?


Arrangör: Bildmuseet
Kontaktperson: Bildmuseet
Telefon: 0907867400
Webbsida

Lägg till i din kalender